Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η αλήθεια και αυτά που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας

Δελτίο Τύπου                       2/2/2011
Αποχέτευση: Η αλήθεια και αυτά που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας
Αγαπητοί συμπολίτες,
Εδώ και πολύ καιρό, το κύριο θέμα συζήτησης στην Ανατολική Αττική είναι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων.
Αρχής γενομένης από το Γεν. Γραμματέα Αττικής και συνεχίζοντας με τους Δημάρχους όμορων Δήμων, όλοι συζητούν και άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται, στη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι».
Η Δημοτική Αρχή, έφερε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, το θέμα: «Λήψη απόφασης περί υποβολής φακέλου χρηματοδότησης μελέτης και κατασκευής εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του πρώην Δήμου Σπάτων». Έτσι, αντί να ασχοληθεί με το κύριο πρόβλημα της χωροθέτησης του ΚΕΛ και να τρέξει στα Υπουργεία, την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ για να ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα, ώστε να καθορίσουμε από κοινού την παραπέρα δράση μας, προσπάθησε με ανακρίβειες, να μας πείσει να συναινέσουμε στη λήψη μιας αποσπασματικής απόφασης για ένα τόσο σοβαρό έργο που υποβαθμίστηκε με τον πρόχειρο τρόπο παρουσίασής του.
Εμείς, θέλοντας να αξιολογούμε σωστά τα προβλήματα προσβλέποντας βάσιμα στη λύση τους, επικεντρώσαμε την επιχειρηματολογία μας στο πρόβλημα και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων για λαϊκή κατανάλωση.
ΟΙ  ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ……. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1.      Απ’ την παράταξη της «Νέας Πόλης», νυν Δημοτικής Αρχής Σπάτων-Αρτέμιδας, εστάλη προεκλογικά, προς το Δήμο Σπάτων αίτημα με το οποίο ζητούσαν να ληφθεί απόφαση σύνταξης μελέτης ένταξης του Δήμου Σπάτων στο ΕΣΠΑ για την αποχέτευση της πόλης, γιατί θα χάνονταν τα χρήματα!  
2.      Τα τέλη Νοεμβρίου, αμέσως μετά τις Δημοτικές εκλογές και ένα μήνα μετά το αίτημα της «Νέας Πόλης», η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Σπάτων υπό τον Δήμαρχο κ. Αθ. Τούντα, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων με έτοιμη μελέτη-πρόταση, αλλά τα ίδια αυτά στελέχη που το είχαν προτείνει, ζήτησαν αναβολή (!!!) ώστε να εξεταστεί από την καινούρια Δημοτική Αρχή του νέου Καλλικρατικού Δήμου!
Έτσι η πρόθεσή τους για προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος έγινε προφανής!
3.      Μέσα στο 2μνηνο και μέχρι τo 1ο  δεκαήμερο του Γενάρη 2011, ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Γ. Κασίμης, έχει δώσει δυο συνεντεύξεις και έχει καταθέσει ενυπόγραφο αίτημα των νεοεκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της «Νέας Πνοής», καλώντας τη νέα Δημοτική Αρχή να συζητήσει επειγόντως το θέμα της αποχέτευσης συνολικά.
4.      Αγνοώντας το αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης, προχθές, στις 31 Ιανουαρίου, ανάμεσα σε 12 συνολικά θέματα, η Δημοτική Αρχή φέρνει  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παλιά του διατύπωση «Λήψη απόφασης……… περί υποβολής φακέλου…….του πρώην Δήμου Σπάτων» για να λάβει την απόφαση κάτω από την πίεση να μη χαθούν τα χρήματα! Δηλαδή: η μελέτη του Δήμου Σπάτων έλεγε: 1,5 km Βορειοανατολικά του Δήμου Σπάτων (στη θέση «Βούλια»), δείχνοντας σαφέστατα το βιολογικό στη θέση «Πλατύ Χωράφι», η νέα Δημοτική Αρχή παρουσιάζει την ίδια μελέτη παραποιώντας την,, την ονομάζει «τεχνικό δελτίο», χωρίς να λέει τη θέση του τελικού συλλεκτηρίου αγωγού και χωρίς να εξετάζεται το σύνολο της αποχέτευσης, ούτε του βιολογικού!
Έτσι απέδειξαν περίτρανα ότι η προεκλογική τους δήλωση: «εμείς λύνουμε το αποχετευτικό»,  ήταν πολύ απλά μια προεκλογική «φούσκα»!
Η παράταξή μας, γνωρίζοντας, πρόσωπα, πράγματα και διακρίνοντας τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, επέμενε για μια ακόμη φορά να συζητηθεί το αποχετευτικό πρόβλημα στο σύνολό του, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η ΜΟΝΗ ξεκάθαρη στάση απέναντι σε όλους τους δημότες που αγωνιούν για την επίλυση του προβλήματος.
Όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής μας επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να συζητιέται το θέμα της αποχέτευσης αποσπασματικά και για τη ΜΙΑ πόλη του νέου ενιαίου Δήμου!
Κάτω απ’ τις πιέσεις μας και του κόσμου που παρακολουθούσε επιβραβεύοντας τη στάση μας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Γκίκας, δεσμεύτηκε η αποχέτευση να αποτελέσει μοναδικό θέμα του επόμενου συμβουλίου.
Ωστόσο, στελέχη της Δημοτικής Αρχής στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να «μπαλώσουν» την ανυπαρξία θέσεων και την πλήρη αδυναμία τους να διαχειριστούν άμεσα το υπ’ αριθμόν 1 πολύ σοβαρό αυτό θέμα, διατύπωσαν απίστευτες απόψεις όπως:
Αντιδήμαρχος κ. Α. Μαργέτης: Στη μελέτη που παρουσιάστηκε «δεν συμπεριλαμβάνεται η Αρτέμιδα διότι δεν έχει διαχειριστική επάρκεια»
Αντιδήμαρχος κ. Γ. Γκινοσάτης: «Είναι μια μελέτη τελείως ενδεικτική για να αποσπάσουμε τη χρηματοδότηση». Και ξεκαθάρισε: «είναι ένα τεχνικό δελτίο». 
Δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Κρόκος: παρότι ο Πρόεδρος προσπαθούσε να διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι «δεν είναι το θέμα μας ο βιολογικός», ο κ. Κρόκος αναφερόμενος στο Βιολογικό και τα οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες δήλωσε ότι «Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι ευτυχισμένοι, ησύχασαν» από τότε που απέκτησαν Βιολογικό.

Και μόνο από τις παραπάνω ενδεικτικές διατυπώσεις φαίνεται το πόσο «τεκμηριωμένη» είναι η μελέτη και με ποιο σκεπτικό συντάχθηκε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εμείς τα μέλη της «Νέας Πνοής», προσπερνώντας όλες τις προκλήσεις της συμπολίτευσης, δηλώσαμε προς όλους ότι:
·        Δεν μπορεί το εσωτερικό δίκτυο να σχεδιασθεί και να κατασκευασθεί αποκομμένο από το ΚΕΛ . Η προχειρότητα με την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη η οποία μάλιστα έφερε και τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με την οποία «η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου δεν σχετίζεται με την χωροθέτηση του ΚΕΛ» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τετελεσμένα γεγονότα τα οποία ενδεχομένως κάποιοι γνωρίζουν πριν από εμάς αλλά έχουν το «λόγο τους» που δεν μας τα παρουσιάζουν.
·        Δεν μας καλύπτει η δέσμευση της δημοτικής Αρχής η οποία τελείως αόριστα δηλώνει «Μόλις τελειώσει ο κύκλος των ενημερώσεών της θα ξεκινήσει τη συζήτηση για το ΚΕΛ, χωρίς βιασύνη, αλλά με ωριμότητα για να βρεθεί λύση», όταν την ίδια στιγμή τα γεγονότα τρέχουν και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ προωθεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για να περάσει στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο η χωροθέτηση του ΚΕΛ στη θέση «Πλατύ Χωράφι».
·         Η Δημοτική Αρχή για να αποτρέψει τα υπάρχοντα σχέδια, θα πρέπει να παρέμβει άμεσα εκτός από τα υπουργεία και την ΕΥΔΑΠ, στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
·        Στο τεχνικό κομμάτι της μελέτης, θεωρούμε αδιανόητο να ξεχωρίζουμε στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας τις δύο πόλεις και να προγραμματίζουμε έργα διαφορετικών ταχυτήτων. Στη μελέτη,  θα πρέπει να συμπεριληφθεί εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης και για το «κέντρο» της Αρτέμιδας.
·        Η τεχνική περιγραφή του έργου είναι διάτρητη και μάλιστα στην προχθεσινή συζήτηση, διαφορετικός ήταν ο αριθμός των αντλιοστασίων που αναφέρθηκε στην εισήγηση και διαφορετικός ο αριθμός των αντλιοστασίων που αναφέρθηκε από τον μελετητή.
·        Τέλος, θα θέλαμε να θυμίσουμε στον Αντιδήμαρχο κ. Χ. Μάρκου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πλέον τριτοβάθμιους βιολογικούς!  
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο κ. Χρήστου Μάρκου προσωπικά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει, ώστε ΑΜΕΣΑ να συζητηθεί ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ το θέμα στο σύνολό του, σε ΕΚΤΑΚΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο δεδομένου ότι οι όποιες μελλοντικές  πρωτοβουλίες, θα είναι άνευ αντικρίσματος.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΊ ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ
ΚΑΣΙΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ
ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΠΟTΖΙΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου